OFTE STILTE SPØRSMÅL - DIGIREADER

KATEGORI: SOFTWAREOPPGRADERING

Fremgangsmåte:

1. Husk å ha tilstrekkelig strøm, evt. koble til lader
2. Koble lesebrettet opp på trådløst internett (wi-fi)
3. Trykk på ikonet for "Oppgradering" nederst på Startsiden
4. Følg instruksjonene på skjermen og oppgraderingen skjer automatisk

HUSK: Etter oppgraderingen er ferdig og lesbrettet har startet på nytt så starter synkroniseringen av de e-bøkene som er koblet opp mot din menca konto. Dersom du har kjøpt mange e-bøker på butikken på lesebrettet så kan synkroniseringen ta noen minutter før du kan ta lesebrettet i bruk.

Installering av software/programvare på nytt

Hvis automatisk oppgradering skulle feile eller du av en eller annen grunn skulle ha behov for å re-installere programvaren (snakk med oss på kundeservice først hvis du er i tvil), så kan det være greit å vite at du kan gjøre dette selv uten at det er noen komplisert prosess. Du kan ikke gjøre noe galt, følg anvisningen på følgende lenke

A) Oppgradering_2.0.12 (For NorliLibris kunder)
B) Oppgradering_2.0.12 (For Bokklubben/Bokkilden kunder)

Prinsippet er som følger:

• Koble lesebrettet til PC
  • Last ned filene du får fra linken i vedlegget (må åpne den zippete mappen og kopiere de 7 enkeltfilene)
  • Legg disse 7 filene på "rot" på lesebrettet (E: eller F: som lesebrettet kommer opp som på din PC, ikke i noen av mappene som er der)
  • Hold deretter begge volumknappene inne og samtidig trykker du på Reset-knappen bak på brettet med en tynn gjenstand. Når du får "System is recovering" på skjermen er det bare å slippe volumknappene og du er ferdig. Gjort på 1-2 minutter.

KATEGORI: LADE

Alle lesebrett må lades før bruk

Ved første gangs bruk (gjelder alle brett):

1. Sett i strømmen
2. Etter ca. 2 minutter skru på lesebrettet (knappen oppe til høyre)
3. Lesebrettet vil starte og gå til startside
4. På startsiden øverst til høyre vil det vise et batterisymbol med strømtegn (lader)
5. Når lesebrettet er fulladet vil strømtegnet være borte fra batterisymbolet

Hvor lang tid bruker lesebrettet på å lade seg opp?

Normalt 3-4 timer. Når strømtegnet er borte fra batterisymbolet oppe i høyre hjørne er den fulladet.

Batteriet lades raskt ut. Hva skyldes dette?

Det som trekker mest batteri er bruk av wi-fi og lytting på lydbok. Du kan gå på Innstillinger og velge hvor lenge Wi-Fi skal være aktivert før det automatisk skrus av ved inaktivitet. Ved kun lesing så vil batteriet kunne holde i mer enn 2-3 uker avhengig av bruk.

KATEGORI: SLÅ PÅ BRETTET

Skru på brett – lang tid?

Når lesebrettet er helt avslått bruker det ca 1 minutt på å skru seg på. Med lite batteri tar det lenger tid. Du behøver imidlertid ikke skru brettet helt av når du ikke bruker det. Med et lett trykk på På/Av-knappen settes brettet i dvale-modus, og bruker nesten ikke strøm. Brettet går også i dvale automatisk etter f. eks 3-5 minutter, dette kan du sette/endre under Innstillinger.

KATEGORI: STARTE Å LESE / REGISTRERING / KONTOER

Starte å bruke lesebrettet første gang
For å kunne ta lesebrettet i bruk så trykk på et av de fire bokbildene på startsiden, da starter du den enkle registreringsprosessen som er nødvendig:
1) Logg lesebrettet på trådløst nett
2) Registrere en kundekonto (eksisterende eller ny konto)
Deretter kan du gå i butikken for å kjøpe e-bøker eller lese eksisterende e-bøker i biblioteket

Fra programvareversjon 2.0.10 og senere trenger ikke nye kunder lenger å koble til en egen adobe konto - menca kontoen er den eneste kontoen du trenger for å kunne lese nye e-bøker. Hvis du har e-bøker fra før av som allerede er kjøpt og koblet mot en egen adobe konto, så må du legge denne (epostadresse + passord) til for å kunne lese boken. Dette gjør du under Innstillinger/Kontoer/Adobe konto

Adobe-konto

Adobe-konto er en registrering som gjør at du kan lese kopibeskyttede e-bøker. Kopibeskyttede e-bøker kommer med en "nøkkel", og din identitet gjør at du kan åpne disse e-bøkene.

KATEGORI: WIFI

Wi-Fi slår seg AV av seg selv?

For å spare strøm kobles Wi-Fi-tilkobling ned automatisk ved innaktivitet. Den slår seg automatisk av når du f. eks går fra butikken og inn i en bok for å lese.

KATEGORI: KJØPE E-BØKER DIREKTE PÅ LESEBRETTET

Hvordan registrerer jeg kredittkortet?

Dette lagres først gang du handler i nettbutikken på brettet. Deretter kan du handle med ett-klikks-kjøp og få bøker overført direkte til brettet. E-bøkene kommer så tilsyne i Biblioteket ditt med et ”sky-symbol” – trykk én gang på filen og den lastes automatisk ned på lesebrettet ditt og du kan starte å lese.

Endre bankkort brukt på lesebrettet

Dette kan du gjøre selv under "Min konto" i butikken på lesebrettet. Dette gjelder softwareversjon 2.0.10 og senere, har du tidligere versjoner så oppgrader ved å trykke på "Oppgrad.." på startsiden. For å kunne oppgradere må lesebrettet alltid først kobles opp mot trådløst nett.

KATEGORI: UTVALG AV E-BØKER I BUTIKKEN

Engelske e-bøker - hvor er de?

Fra start vil utvalget være ca. 200.000, hvorav halvparten i EPUB-format og halvparten i PDF. På butikkforsiden kan du velge språk øverst på skjermen. Her vil du kunne velge engelske e-bøker.

Svenske og danske e-bøker - hvor er de?

På butikkforsiden kan du velge språk øverst på skjermen. Her vil du kunne velge svenske e-bøker.

Svenske e-bøker - overføre til lesebrettet

Alle svenske e-bøker er vannmerket (merket med kjøpers navn). De er ikke kopibeskyttet. Filene kan overføres fra PC til lesebrettet med USB-kabel. Se punkt "Overføre e-bøker uten kopibeskyttelse"

KATEGORI: DIGIKORT

Hva er et menca digikort?

Et menca digikort er et kort du kan kjøpe i bokhandelen som har én eller flere e-bøker liggende på kortet. På denne måten kan du kjøpe et fysisk produkt som kan gis bort i gave, deles eller lånes bort. Kortet plasseres enkelt bak på lesebrettet og du kan starte og lese ved et enkelt trykk på skjermen. Innholdet på kortet kan også overføres til lesebrettet så du har e-boken både på lesebrettet og på kortet.

Hvordan får jeg av digikortet?

Trykk lett i skråhjørnet for å vippe kortet ut.

KATEGORI: LESE EN BOK

Flimring på skjerm når du blar?

Skjermer med elektronisk blekk er bygget opp av små kuler med en hvit og en sort side. Når du blar, vendes kulene til riktig posisjon. Du vil oppleve et lite blink når du blar. Dette er normalt.

KATEGORI: ENDRE TEKSTSTØRRELSE ELLER MARGSTØRRELSE

Hvordan kan jeg endre tekststørrelse eller marg?

Når du er inne på en bokside, trykk lett midt på skjermen og trykk på ”stjerne”-ikonet øverst til høyre. Her kan du endre tekst og marg slik du ønsker. Trykk ”OK” for å gå tilbake til boksiden.

KATEGORI: BOKMERKE

Hvordan setter jeg bokmerke?

Når du er inne på en bokside, trykk lett øverst i høyre hjørne på skjermen. Bokmerke settes som et symbol øverst til høyre på siden. Hvis du går ut av en bok, vil du normalt komme inn på samme side neste gang du åpner boka, selv om du ikke har satt bokmerke.

Finne igjen bokmerker?

Når du er inne på en bokside, trykk lett midt på skjermen og trykk på ”bok”-ikonet øverst til venstre. Her finner du oversikt over bokmerker i menyen.

KATEGORI: KAPITLER

Hvordan finner jeg kapitteloversikt?

Når du er inne på en bokside, trykk lett midt på skjermen og trykk på ”bok”-ikonet øverst til venstre. Her finner du oversikt over kapitler i menyen.

KATEGORI: SLETTE EN BOK

Hvordan sletter jeg en bok på lesebrettet?

Gå inn i biblioteket og trykk og hold i 1-2 sekunder på den boken du ønsker å slette. Bekreft sletting i neste vindu som dukker opp på skjermen.
Se ellers mer informasjon under kategorien "Organisere e-bøkene i biblioteket" under

KATEGORI: ORGANISERE E-BØKENE I BIBLIOTEKET

Hvordan redusere antall e-bøker på selve lesebrettet / lettere ha oversikt?

Drop down øverst på skjermen: Alle, Arkiv og Lesebrett
- "Alle": det vil si alle bøker som både ligger på lesebrettet og i arkivet (cloud)
- "Arkiv": viser det som ligger på cloud (på server). Dersom boken har et cloud symbol med pil ned betyr det at det ikke er lastet ned til lesebrettet
- "Lesebrettet": kun bøker som er lastet ned på lesebrettet. Dersom man trykker og holder på boken kan man slette boken fra lesebrettet og da ligger boken kun i cloud (på server)

Innenfor kategoriene ”Alle, Arkiv og Lesebrettet” kan bruker sortere etter
- Nyeste
- Tittel
- Forfatter

Har du mange bøker så kan én anbefaling være å velge "lesebrett" i dropdown og når man er ferdig med å lese boken så kan man slette det fra lesebrettet (kundens kopi ligger da fortsatt i cloud og kan lastes ned når som helst, men er ikke synlig når du velger "lesebrett").

KATEGORI: NETTLESER / BROWSER

Hvorfor opplever jeg ikke vanlig kvalitet når jeg går inn på en nettside?

Skjermer med elektronisk blekk er bygget opp av små kuler med en hvit og en sort side. Når du gjør en handling på en nettside vendes kulene til riktig posisjon. Du vil oppleve et lite blink når du beveger deg på siden. Dette er normalt. Men du kan surfe hvis du ønsker og skjermen er en berøringsskjerm så du kan ”flytte” siden med å bruke fingrene. Rene tekst og bildesider som f. eks Wikipedia, fungerer bra. Wikipedia ligger allerede klart på Startsiden på brettet.

Hvorfor får jeg ikke sett video og andre multimedia funksjoner på en nettside?

Nettleseren på brettet er hovedsakelig tiltenkt innlogging på gjestenett og lignende (f. eks på flyplasser) for å koble seg på WiFi/trådløst internett med brukernavn/passord for å kjøpe e-bøker direkte på brettet. Skjermteknologien støtter ikke Flash, Java eller andre avanserte nettfunksjoner, så man vil ikke se en nettside på fullverdig måte.

KATEGORI: OVERFØRE FILER

Overføre e-bøker til Bokskya?

Mulighet for overføring til Bokskya er per dags dato ikke mulig. Dette vil komme i en senere softwareoppdatering.

Overføre e-bøker uten kopibeskyttelse fra PC til lesebrettet?

Du kan overføre filer i formatene EPUB, PDF, osv. Vanlige filer:

1. Slå på PC og lesebrett.

2. Koble USB-kabel til PC og lesebrett.

3. På lesebrettet får du opp et skjermbilde. Merk av for "USB-lagring".

4. På PC får du opp et skjermbilde. Merk av for "Åpne mappe og overføre filer".

5. Lesebrettet blir liggende i filstrukturen som flyttbar disk (E:, F:). Finn filen du vil overføre og "kopier" og "lim inn" den inn i mappen ”Ebook” for e-bøker.

6. Filen blir liggende på lesebrettet under "Bibliotek".

7. Trykk på filen for å åpne boken.

Overføre kopibeskyttede e-bøker (Adobe ACSM) fra PC til lesebrettet

Du kan overføre filer i formatene EPUB, PDF, osv..

1. Slå på PC og lesebrett.

2. Koble USB-kabel til PC og lesebrett.

3. På lesebrettet får du opp et skjermbilde. Merk av for "USB-lagring".

4. På PC får du opp et skjermbilde. Merk av for "Åpne mappe og overføre filer".

5. Lesebrettet blir liggende i filstrukturen som flyttbar disk (E:, F:). Finn e-boken du vil overføre og "kopier" og "lim inn" den inn i mappen ”Ebook” for e-bøker.

6. Filen blir liggende på lesebrettet under "Bibliotek".

7. Koble lesbrettet ditt opp mot WiFi (trådløst nett). (Dette for at filen skal kunne kobles mot din adobekonto på brettet og dekrypteres for lesing)

8. Trykk på filen for å laste den ned fullstendig på brettet og for å knytte den opp mot adobe kontoen din på brettet (et lite Adobe symbol til høyre vil forsvinne når filen er klar for lesing)

MERK: Hvis du tidligere har kjøpt e-bøker og lastet de ned og brukt programmet Adobe Digital Editions, da har filen allerede knyttet seg opp mot Adobe kontoen din på PC'en. Da er det viktig at du bruker samme Adobe konto på lesebrettet, hvis ikke, så vil du ikke kunne lese e-boken på lesebrettet. En e-bok kan kun knyttes opp mot én Adobe konto.

Kan jeg overføre e-bøker på digikort til lesebrettet?

Du kan overføre innholdet på et menca digikort til lesebrettet én gang. Plasser kortet på brettet og trykk på ikonet for overføring øverst og midt på Startsiden.

Kan jeg lese e-bøkene på brettet på andre nettbrett/smarttelefoner

App'er til smarttelefoner og nettbrett er tilgjengelige for å lese det samme innholdet som du har på lesebrettet. Last ned Bokkilden app fra Bokkilden.no og Norli app fra Norli.no (forventes klar i mars 2013).

Overføre e-bøker fra andre nettbutikker

E-bøker fra andre nettbutikker lastes ned til PC, og overføres med kabel til lesebrettet. Se forklaring for e-bøker hhv. med og uten kopibeskyttelse

Svenske e-bøker - overføre til lesebrettet

Alle svenske e-bøker er vannmerket (merket med kjøpers navn). De er ikke kopibeskyttet. Filene kan overføres til lesebrettet fra PC med USB-kabel. Se punkt "Overføre e-bøker uten kopibeskyttelse"

Hvordan overfører jeg pdf-er, MP3-filer og andre filer fra PC?

Kople lesebrettet til PC med tilhørende kabel og åpne 'Min datamaskin'. Her vil du finne brettet som Flyttbar disk. Vises ikke dette så skru på brettet ved å trykke på PÅ/AV-knapp på toppen av brettet. Du kan deretter kopiere over filer som til andre lagringsenheter.

KATEGORI: MICRO SD-MINNEKORT

Overføre e-bøker med microSD Minnekort

Det medfølger et 4GB SD Minnekort. Du kan fjerne dette og sette inn et annet minnekort om ønskelig. E-bøkene skal da dukke opp i biblioteket.

Bruke eget større microSD Minnekort i stedet for det medfølgende 4GB kortet?

Ja, du kan kjøpe et større microSD minnekort og bruke dette. Du må bare huske å formatere det nye minnekortet på lesebrettet før du starter å bruke det. Det betyr at du sletter alt som ligger der og samtidig at kortet blir delt mellom en åpen og lukket del. Den lukkede delen brukes for alt som kjøpes direkte på butikken på lesebrtettet (din konto), mens den åpne kan du gjøre hva du vil med når du kobler lesebrettet til PC.

Når du formaterer minnekortet så gå til: Innstillinger/Lagring/Koble fra microSD-kort/Formater microSD-kort/Formater microSD (ikke standard-valget). Deretter bekrefter du med OK. Gjort på 1 minutt.

Hvorfor er det bare 1,8 GB som synes på microSD minnekortet?

Det medfølger et 4GB microSD minnekort, men det er riktig at bare ca 1,8 er synlig - halvparten er lukket og halvparten er åpent minne. Det lukkede området er for filene man overfører fra digikort, det åpne er for fri bruk.

KATEGORI: TYVERI ELLER MISTET LESEBRETT

Frastjålet/mistet lesebrett

Hvis brettet blir stjålet eller mistet, send umiddelbart e-post til This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  eller ring 40 60 80 57. De sperrer brettet.

KATEGORI: TEKNISK FEIL

Teknisk feil på lesebrettet. Har forøkt å lade opp brettet, men feilen vedvarer.

Forsøk alltid først å lade opp lesebrettet med strøm, gjerne med USB kabelen koblet til PC – se kategori ”LADING”. Hvis problemet vedvarer, ta kontakt med This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Brettet reagerer ikke uansett hva jeg gjør

Hvis brettet er ladet opp og fortsatt ikke reagerer, trykk ”Reset”-knappen på baksiden (det lille hullet) med en binders eller lign. for å restarte brettet. Det kan ta ca 1 minutt for brettet å restarte.